+385 1 7888 161


Palinovečka 19a, Vrbani, 10000 Zagreb

Ispitivanje oštrine vida


vidibolje.com kontrola vidavidibolje.com kontrola vida

Ispitivanje oštrine vida kod nas možete obaviti svakoga radnog dana. Ispitivanje traje dvadesetak minuta tijekom kojih će vam naš inžinjer optometrije kroz niz testova odrediti refrakcijsko pomagalo. Mjerenje oštrine vida radi se kombinacijom objektivne i subjektivne refrakcije. Objektivna refrakcija vrši se skijaskopijom i/ili autokeratorefraktometrom kojim određujemo vrstu refraktivne greške, ali ne i oštrinu vida. Nju određujemo subjektivnom refrakcijom koja započinje namještanjem probnog okvira. Prekriva se oko koje se ne mjeri te određuje visus bez korekcije i vrsta nepravovidnosti. S probnim stakalcima određuje se najbolja sferna leća te os i jakost cilindra kod astigmatičnog oka. Nakon monokularnog ispitivanja vida provjerava se i po potrebi korigira binokularni vid, a ukoliko se radi o klijentu s prisutnom prezbiopijom obavlja se i korekcija vida na blizinu.

Kod svakog ispitanika uzimaju se u obzir njegove potrebe i zahtjevi pa je stoga povratna informacija ispitanika iznimno važna. Nužno je ispitanika pripremiti i upoznati s mogućim poteškoćama koje se mogu pojaviti u početku korištenja refrakcijskog pomagala.

Kod propisivanja prve korekcije čest je slučaj da se unutar prve godine nošenja pomagala javlja potreba za novim mjerenjem. Pritom nije riječ o tome da su naočale pokvarile vid već naprotiv, omogućile su dodatno opuštanje očnog para koje za relativno kratko vrijeme prvog mjerenja nije bilo potpuno.