+385 1 3319 449


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

Važno o bifokalnim i progresivnim naočalama

Potreba za ovim tipom naočala obično se javlja u dobi nakon 40-e godine života kao posljedica bioloških promjena u organizmu. Prvi simptom koji se pojavljuje jest otežano čitanje i rad na blizinu. Metaforički rečeno, ruke vam postaju prekratke jer odmičete tekst od sebe kako biste ga uspjeli pročitati. Ako i vi spadate u tu skupinu ljudi, onda je ovo članak koji bi vas mogao zanimati.

U početku razvoja očne optike, jednojakosne naočalne leće za gledanje na blizinu, dugo vremena su bile jedina opcija za korigiranje dobne dalekovidnosti. No, za jasan pogled u daljinu bile su potrebne dodatne naočale. Prvi pomak dogodio se dolaskom bifokalnih naočalnih leća, a novija znanja i tehnologije ponudili su nam progresivne naočalne leće.

Naime, i u jednom i drugom slučaju se radi o višejakosnim naočalnim lećama koje korigiraju vid na različitim udaljenostima. Vizualno ćete ih prepoznati po tome što bifokalne naočalne leće imaju jasno vidljivo područje(kao dodatni prozorčić) u kojem se nalazi dioptrija za gledanje na blizinu, dok kod progresivnih leća taj prijelaz nije vidljiv te izgledaju kao i svaka druga jednojakosna leća.

Razlike u tehnologiji izrade te karakteristikama:

Kod bifokalnih leća govorimo o dvije jakosti, prvoj za gledanje na daljinu, te drugoj za gledanje na blizinu. Predmeti koji se nalaze između te dvije udaljenosti (npr. računalo), pri nošenju bifokalnih naočala ostaju nejasni. Kako biste bolje vidjeli predmete na srednjoj udaljenosti morate pomicati glavu gore dolje da odredite kojim dijelom leće bolje vidite. S bifokalnim naočalama nije preporučljivo dulje vrijeme raditi na računalu pošto se morate primaknuti bliže ekranu te nagnuti glavu u neprirodan položaj. Takav položaj može uzrokovati bolove u mišićima, vratu te druge simptome CVS-a (computer vision syndrome)

S druge strane, progresivne leće su multifokalne leće koje nam osim boljeg estetskog dojma omogućuju jasan vid na svim udaljenostima, uključujući i srednje udaljenosti poput računala. S njima nije potrebno naginjati glavu kako biste došli do odgovarajuće oštrine, već je dovoljan pomak očiju kanalom leće koji nudi mekan prijelaz kroz različite jakosti leće. Tako možete držeći glavu u udobnom položaju gledati ravno za pogled u daljinu, pomaknuti oči malo prema dolje za pogled u npr. ekran te još malo niže kako biste mogli jasno čitati.

Pomak slike:

Kao što smo već rekli, kod bifokalnih leća postoji jasna crta koja odvaja dvije jakosti leće tako da se prelaskom pogleda preko te crte događa kratak pomak ili „skok“ slike koji vam ponekad može ići na živce. Pošto govorimo o dvije jakosti leće, fokus ovih leća je često limitiran. Uzrok tomu jest činjenica da predmeti moraju biti na točno određenoj udaljenosti kako bi bili maksimalno u fokusu.

Pomak ili skok slike kod progresivnih leća ne postoji, anuliran je postepenim prelaskom kroz različite jakosti leće. Upravo taj mekani prijelaz omogućuje mnogo ugodniju dubinu fokusa.

Zona oštrog vida progresivnih naočalnih leća:

Prve verzije progresivnih leća nudile su limitirano područje oštrine na srednjoj udaljenosti te pri čitanju. To bi značilo da ste morali usmjeriti pogled direktno u predmet kako biste ga jasno vidjeli. Pored toga, prvi korisnici su se znali požaliti na povremeno zamućenje u perifernom vidu te smetnje u obliku „valova“ pri naglom pomicanju glave.

Svaka novija generacija progresivnih naočala nudi poboljšanja u širini zone oštrog vida, udobnosti nošenja te brzine akomodacije. Trenutno najnaprednija verzija su svakako individualne progresivne leće. Osim što nude najširu zonu oštrine vida, uzimaju u obzir i cijeli niz parametara oka i okvira koji se kroz razgovor s optičarom prilagođavaju vašem stilu života. Uz tako prilagođene i izdrađene progresivne naočale imate zagarantiranu maksimalnu oštrinu vida i udobnost nošenja.

Kompatibilnost progresivnih leća s manjim okvirima za naočale:

Način na koji je bio izveden prijelaz između različitih dioptrija kod prvih verzija progresivnih leća, ostavljao je limitiran izbor dioptrijskih okvira. Raspored dioptrija unutar leće tražio je veću dubinu(visinu) leće što je pak zahtijevalo veći dioptrijski okvir pogodan za ugradnju leće.

Danas, u ponudi većine vodećih proizvođača naočalnih leća, imamo i tzv. „kratke progresive“ koji su namjenjeni za ugradnju u manje okvire. Stoga, ako imate manje lice ili jednostavno želite manji dioptrijski okvir, upitajte vašeg optičara za savjet kako biste i vi mogli uživati u prednostima progresivnih naočala.

Materijali, zaštitni slojevi, fotoosjetljivost i sunčane progresivne naočalne leće:

Današnji materijali od kojih se izrađuju naočalne leće omogućuju da se svakome ponudi lagana i estetski prihvatljiva leća. Posebne vrste plastike s visokim indeksima loma svjetlosti imaju veću sposobnost loma svjetlosti pa su iz tog razloga tanje i lakše od onih s nižim indeksom.

Za što veću trajnost te što jasniji pogled većina progresivnih leća dolazi oplemenjena tvrdim te antirefleksnim slojem. Tvrdi sloj sprečava grebanje površine leće dok antirefleksni sloj drastično smanjuje refleksiju staklenih i plastičnih površina te čini leću gotovo nevidljivom tako da oči maksimalno dolaze do izražaja. Omogućuje stvaranje oštrije slike s manje odsjaja prilikom vožnje noću, te veću udobnost prilikom dugotrajnog korištenja računala. Također, povećava stupanj kontrasta i smanjuje zamor očiju.

Zadnja opcija koja vam je ostavljena na izbor jest fotoosjetljivost. Fotoosjetljive progresivne naočalne leće automatski će se zatamniti na sunčevoj svjetlosti te ponovno razbistriti ulaskom u zatvoreni prostor. Ako ste osjetljivi na sunčevu svjetlost, ova opcija će vam biti od velike koristi.

Kako odabrati najbolju opciju?

Temelj odabira jest svakako kvalitetan pregled od strane vašeg oftalmologa ili optometrista. Kroz sami pregled utvrditi će se stvarno stanje vida te vaše potrebe. Tako će vam optičar biti u mogućnosti ponuditi najbolje rješenje za vaš vid i novčanik. Postoji monogo proizvođača, vrsta i opcija, ali vjerujemo kako ćete uz kvalitetne savjete vrlo brzo doći do vaših savršenih naočala.