+385 1 3319 449


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

O sunčanim naočalama

U našoj svakodnevici su vrlo često modni dodatak, stvar prestiža ili statusni simbol. No sunčane naočale imaju vrlo važno mjesto u očuvanju zdravlja naših očiju što je daleko važnija funkcija od već spomenutih.

Kao što svaki milimetar naše kože treba zaštitu uslijed izlaganja sve agresivnijem Sunčevom zračenju u vidu SF faktora u kremama i losionima te odgovarajućoj odjeći, tako i oči trebaju prigodnu zaštitu u vidu naočala. Svima je poznato da se oko sastoji od brojnih delikatnih struktura te je zbog toga vrlo osjetljiv organ. Svaka od tih struktura može zadobiti oštećenje od Sunca od kojih su mnoga, unatoč naprednim lijekovima i medicinskim tehnologijama nepopravljiva. Samo neka od mogućih oštećenja su fotokeratitis (oštećenje rožnice), ubrzano stvaranje sive mrene( zamućenje leće tj.katarakta), fototoksična makulopatija ("opekline" žute pjege Sunčevim zračenjem). Većina nas misli da smo takovom opasnom zračenju izloženi samo kada je dan sunčan, no to nije u potpunosti istina jer i za oblačnog dana postoji loš utjecaj Sunca. Mora se istaknuti da je izloženost UV zrakama jača ljeti, naročito od 11 do 16 sati te na posebnim lokacijama kao što je more, snijeg, led, asfalt, staklene fasade zgrada.

Ono što smatramo opasnim za ljudski organizam su ultraljubičasta zračenja ( UV ). Ultraljubičasto zračenje obuhvaća elektromagnetsko zračenje s valnim duljinama manjim od onih koje ima vidljiva svjetlost, ali većim od onih koje imaju X-zrake, u rasponu od 10 nm do 400 nm. Ultraljubičasto zračenje se obično dijeli na UVA (400–315 nm) ili dugovalno (crno svjetlo), UVB (315–280 nm) ili srednjevalno i UVC (< 280 nm) ili kratkovalno (antimikrobno). U spektru Sunčeva zračenja na ultraljubičasto zračenje otpada samo 10% energije. UVC zrake ne prodiru do površine Zemlje, pa tako niti do naše kože i očiju, jer ih zaustavlja ozonski omotač atmosfere. UVA i UVB zrake prodiru kroz vanjski sloj kože i rožnicu oka te izazivaju oštećenja. Stoga je logično da se sunčanim naočalama služimo kao zaštitom od mogućih oštećenja kao i sredstvom za umanjivanje nelagoda zablještenja uslijed izlaganja Suncu i drugim izvorima svjetla. Osim sunčanih naočala UV zaštitu nude i današnje meke kontakte leće, no štite samo područje koje prekrivaju. Odmah se nameće pitanje pravog izbora sunčanih naočale u moru mogućnosti koje nude Optike.

U izboru se treba voditi računa o prisutnim obilježjima o UV zaštiti, o vrsti stakala te o obliku. Jedino naočale koje imaju stakla sa UV zaštitom su sigurne za naše oči izložene Suncu. Sve naočale na policama Optika moraju imati stakla sa UV zaštitom zbog čega se često kupovina naočala u Optikama ističe kao jedina sigurna. Postoji nekoliko vrsta stakala (naočalnih leća) koja su u funkciji sunčanih naočalnih leća koje se mogu birati po životnom stilu i aktivnostima, po samom izgledu stakala i dodatnim obilježjima jer određene nijanse stakala mogu poboljšati vid u određenim vremenskim uvjetima.  Stoga je najbolje zatražiti savjet kod iskusnog i educiranog optičara.

Možemo razlikovati nekoliko vrsta naočalnih leća za Sunce: stakla koja blokiraju "plavo" svjetlo, polarizirane, "mirror", jednobojne , gradual i fotosenzibilne. Pod pojmom polarizirane naočalne leće podrazumjevamo stakla sa specifičnim filterom koji blokira polarizirajuću svjetlost, eliminirajući neugodno i opasno blještanje. Naime, polarizirajuće svjetlo nastaje kada se Sunčeva svjetlost odbija o ravnu površinu pri čemu se stvara vrsta horizontalne vibracije i refleksije velikog dijela svjetlosnih zraka što doživljavamo kao neugodno zablještenje. Zadatak polarizirajućih stakala je da eliminiraju zablještenje, a najčešće  dodatno poboljšavaju vid tako da obogaćuju prirodne boje, omogučavaju bolji kontrast i sveukupno stvaraju bolju jasnoću vida. Nakon polariziranih vrlo su popularne i zrcalne naočalne leće čiji se "specijalni efekt" postiže postavljanjen jako reflektirajućeg sloja na površinu stakla sa UV zaštitom te taj sloj smanjuje količinu svjetla koje ulazi u oko. Boja stakla koje nosi taj premaz određuje " boju" u kojoj ćemo vidjeti svijet oko sebe, a ne boja premaza. Boja zrcalnog premaza je stvar osobnog izbora i zahvaljujući današnjoj tehnologiji, a u skladu sa diktatom mode , postoji velik izbor počevši od zlatne, srebrne, brončane, plavkaste, ružičaste... Takve su naočale pogodne za nošenje i zaštitu u uvjetima iznimno jakog osvjetljenja i jake refleksije, npr. boravak na snijegu, moru, za vrijeme leta i tako dalje. Dalje su još za spomenuti gradual stakla , odnostno nijansirana sa gradijentom. Najčešće je tamniji dio stakla gore te se prema dolje smanjuje intenzitet zatamnjenja. Naročito pogodne u vožnji jer štite od jake svjetlosti odozgor ( sunce, rasvjeta).

Odabir sunčanih naočala je stvar osobnih preferencija, a ono što svima u tom izboru treba biti zajedničko jest da takve naočale moraju imati stakla sa, optimalno, sto postotnom UV zaštitom. Nošenje sunčanih naočala se preporučuje svim uzrastima pa tako i djeci od najranije dobi jer su dječje oči osjetljivije na opasna Sunčeva zračenja .

 

Opis
Nekvalitetne sunčane naočale mogu prouzročiti više štete nego koristi za Vaše oči. Stoga je vrlo bitno da Vaše naočale imaju adekvatnu zaštitu od štetnih UV zračenja.