+385 1 3314 987


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

Operativni zahvati

Constellation Vision System

U Poliklinici Odraz se koristi, među prvima u ovom dijelu Europe aparat Constellation Vision System, tvrte Alcon. Aparat za operaciju katarakte i operacije vitrektomije je visokospecijalizirani mikrokirurški sustav za zahvate na prednjem očnom segmentu, na primjer fakoemulzifikacija odnosno ultrazvučno uklanjanje mrene te zahvate na stražnjem  očnom segmentu, na primjer operacija vitrektomije. Sve sastavnice ovog aparata su zadnja riječ tehnologije u razvoju mikrokirurgije.
Za uklanjanje mrene koristi se Ozil Torsional ultrazvučna sonda koja omogućava brže, preciznije i za pacijenta sigurnije i ugodnije provođenje operacije. U operacijama vitrektomije Constellation omogućava nove tehnike mikroreza i bolje kontrole u pristupu najosjetljivijim strukturama na očnoj pozadini čime se postižu bolji rezultati i brži oporavak pacijenta nakon ovakvih zahvata.

Constellation kao svoju komponentu ima i The PUREPOINT® Laser za fotokoagulaciju u prednjem i stražnjem segmentu. Tako se ova najnaprednija tehnologija koristi u tretiranju brojnih bolesti očne pozadine.

Moguće je vršiti tretmane:

  • retinalne i panretinalne  fotokoagulacije
  • intravitrealne endofotokoagulacije uslijed dijabetičke retinopatije i ostalih krvožilnih promjena
  • tretiranje horoidalnih neovaskularizacija, ruptura i odignuća retine, makularnog edema i retinopatija u nedonoščadi.


Također je istim laserskim sustavom moguće napraviti zahvate u liječenju glaukoma:  

  • iridotomiju tj. iridektomiju najčešće uslijed glaukoma zatvorenog kuta i reftakternog glaukoma
  • trabekuloplastiku u liječenju glaukoma otvorenog kuta
  • tretiranje patoloških promjena kao što su lattice degeneracija na retini, okluzija centralne vene ili njenog ogranka, uklanjanjanje dubokih šavova, vaskularne i pigmentne kožne promjene.