+385 1 3314 987


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

Siva mrena

27. rujna 2014. 12:29 Kutak znanja

Katarakta ili u narodu „siva mrena“ jest zamućenje naše prirodne leće u oku. Leća je dio optičkog sustava oka koji sudjeluje u stvaranju slike u oku pa ukoliko nije potpuno bistra i prozirna izaziva smetnje u vidu. Pri rođenju je leća kristalno bistra i samo takva omogućava jasan vid. Kako starimo , kao rezultat usporavanja i promjene metaboličkih procesa, mijenja se kvaliteta i sastav svih tkiva pa se tako mijenja i kvaliteta naše leće. Leća kojoj se smanjuje bistrina i prozirnost je zapravo katarakta. Pacijent sa tako izmjenjenom lećom prvotno osjeća zamagljenje vida i rasipanje svjetla koje s vremenom i napredovanjem dovodi do potpunog smanjenja vidne oštrine te do privremenog sljepila..

Unatoč brojnim pokušajima liječenja, najčešće raznim kapljicama za oči, jedini lijek za oko sa kataraktom je operacija kojom se zamućena leća uklanja iz oka i zamjenjuje bistrom umjetnom lećom.

Uzroci nastanka mrene su česta tema znanstvenih rasprava, no iskustvo je pokazalo da su najvećim dijelom povezani sa starenjem. Stoga, ovakve promjene su najčešće kod starijih osoba, što se naziva senilnom ili staračkom kataraktom. Bez obzira na to, pojava zamućenja leće je moguća u svim životnim dobima. Može biti prisutna već pri rođenju (kongenitalna) ili se razvijati već u djetinjstvu (juvenilna). Katarakta može biti i posljedica metaboličke bolesti (diabetes mellitus), udarca u oko, i primjene nekih lijekova (kortikosteroidi). Može nastati i kao komplikacija nekih drugih očnih bolesti i operacija (uveitis, glaukom, prisutnost silikonskog ulja), te se javiti u sklopu nekih sindroma (Marfanov i Downov sindrom).

Kada je vrijeme za operaciju mrene odlučuje pacijent u dogovoru sa oftalmologom. Indikacija za operaciju se postavlja na osnovi subjektivnih kriterija od strane pacijenta i objektivnih kriterija od strane liječnika.
Subjektivni kriteriji očituju se u smanjenoj sposobnosti pacijenta u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti. Ovisno o vrsti posla koju obavlja, potrebama u vožnji automobila, čitanju ili gledanju u računalo pacijent procjenjuje u kojoj mjeri prisutna mrena remeti prvođenje njegovih aktivnosti. Pogoršanje vida odnosno pad vidne oštrine se određuje u ambulanti
najčešće testiranjem na optotipima na sličan način kao kod određivanja dioptrije za naočale.

U narodu je poznata izjava :" treba čekati da mrena sazrije da bi se operirala". Korištenjem najnaprednije tehnologije i pristupa u kirurgiji općenito, pa tako i u operaciji mrene, ovo načelo je stvar prošlosti.
Operacije mrene se obavljaju  po načelima jednodnevne kirurgije. Ovim modernim pristupom je skraćeno vrijeme boravka u klinici, smanjeni su troškovi liječenja, a oporavak pacijenta je znatno brži i ugodniji.

Na pregledu prije operacije se za svakoga pacijenta pomno odabire vrsta leće te izračunava njezina jakost. Ovisno o potrebama pacijenta, profesiji i životnom stilu odabire se odgovarajuća vrsta leće, a one se međusobno razlikuju po optičkim svojstvima i mogućnostima u korekciji dioptrije.
Zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji dizajnirane su leće koje mogu korigirati dioptriju za daljinu, za blizinu, te korigirati astigmatizam. Optimalan odabir ugrađene leće omogućava pacijentu da nakon operacije mrene ne ovisi o naočalama u obavljanju većine svakodnevnih aktivnosti.
Klasična operacija katarakte (ekstrakapsularna ekstrakcija leće sa ugradnjom umjetne leće u
stražnju sobicu) gotovo da se više i ne koristi . Razlog tomu su veći rez koji ona zahtjeva te duži postoperativni oporavak pri kojem je često pacijenta potrebno hospitalizirati.

 

Kategorija:
Kutak znanja